מדי רעש

הסביבה המודרנית היא סביבה רועשת. תנועת רכבים, נחיתות מטוסים, עבודות ציבוריות, מפעלי תעשייה ואפילו מקומות בילוי – כל אלו מייצרים מפגעי רעש. העניין הגובר בסוגיות איכות סביבה, הביא את המחוקק לקבוע תקנים ברורים בנושא. למרבה הצער האכיפה בתחום זה בררנית במקרה הטוב. כאשר זו בכל זאת מתבצעת השלב הראשון יהיה מדידת עוצמת הרעש (הדציבלים), על מנת שניתן יהיה לבסס חריגה מהתקן. ראוי לציין שתקני הרעש אינם אחידים. יש תקן לרעש בסביבת העבודה, תקן לרעש באזור מגורים וכו’. המכשירים שמשמשים לבדיקת הרעש נקראים ‘מדי רעש’.

יותר מורכב ממה שאפשר לנחש

במבט ראשון מד רעש נראה כמו מיקרופון קטן שמתחתיו צג דיגיטלי שמזכיר קצת במראה מכשיר הקלטה מתוחכם. אמנם מדי רעש משתמשים גם בטכנולוגיה שמיקרופונים ומכשירי הקלטה משתמשים בה, אבל מדובר בחיה שונה לחלוטין.

המיקרופון הוא בעצם מערכת ממברנות עדינות שקולטות את גלי הקול ומתרגמות את הלחץ הפיזיקלי של גלי הקול לנתונים. ההבדל הגדול בין מדי רעש למיקרופונים – שגם בהם מערכת ממברנות דומה – הוא שהמיקרופונים נועדו להעביר את הסאונד עצמו, ומנגד מד הרעש מעביר נתונים פיזיקליים שבהמשך ישמשו לקבוע אם יש חריגה או לא. למרות המראה האלגנטי והקומפקטי שלהם, מדי רעש איכותיים הם מכשירים מאוד מורכבים ששימוש נכון בהם דורש מיומנות רבה מצד המפעיל.

הקושי אינו כרוך בהכרח בהפעלת המכשיר עצמו, שבדומה למכשירים מתקדמים רבים מופעל באופן כמעט אינטואיטיבי, אלא בהבנה יותר רחבה של האופן בהם גלי הקול נעים במרחב ובבחירת מיקומים למדידות שישקפו נאמנה את המצב.

עולם שלם של מכשירי מדידה

המדע, התעשייה וההתנהלות השוטפת של מערכות רבות עושים שימוש הולך וגובר במכשירי מדידה מסוגים שונים. מדי רעש הם רק דוגמה אחת מני רבות. מדים מסוימים, כמו למשל מד טמפרטורה, מוכרים וממלאים תפקיד חשוב בעשרות מוצרים (תמצאו מד טמפרטורה בין היתר בתנורים, מזגנים, מנועים, וסתים וכו’), אחרים כמו מדי לחץ, מדי מתח ומכשירי מדידה אחרים שנועדו לבחון מעגלים אלקטרונים ורשתות חשמל פחות מוכרים בשוק הרחב, אבל הם ממלאים תפקיד חשוב לאורך כל הקשת. כאשר מדובר במכשירי מדידה לסקטור המקצועי, יש בישראל כתובת אחת מתבקשת – חברת שני טק.

מדי רעש

מאמרים נוספים:

ציוד בדיקה ומכשירי מדידה

היום, יותר מתמיד העולם מתנהל בזכות רשתות חשמל ומעגלים אלקטרוניים – מרשת החשמל הארצית ועד לאלקטרוניקה העדינה שבמכשיר הסמרטפון האישי של כל אחד מאתנו. למרות ההבדלים הניכרים בין שתי דוגמאות הקצה שציינו, העיקרון הפיזיקלי עליו הדוגמאות האלה מושתתות, דומה. אין ספק שהטכנולוגיה הזו הפכה את החיים שלנו להרבה יותר נוחים. עד שמשהו משתבש.

קרא עוד »